Ves al contingut. | Salta a la navegació

Recorregut per l'entorn del riu Gurri - font dels frares

Recuperació del bosc de ribera del riu Gurri entre l'Aiguabarreig del riu Méder i la Torre de Benages

Gurri/Font dels Frares

Recorregut ambiental riu Gurri

El recorregut ambiental del Gurri transcorre per tota la ribera del riu Gurri des dels meandres de Benages fins a les Casasses de forma ininterrompuda amb un recorregut de més de 8 km. Més enllà de les Cassasses encara es pot continuar alguns quilòmetres riu avall fins a l'aiguabarreig amb el Ter.  L’itinerari permet realitzar un bonic passeig per les ribes del riu Gurri, alternant el marge dret i l’esquerre.

 Malgrat ser un recorregut continu, el podem fraccionar en diferents trams

Recorregut del Gurri - Font dels Frares

Gurri Font dels Frares-fitxa tècnica

S'inicia als meandres de Benages (15), al camí antic de Taradell per un petit sender al marge esquerra del riu.

Els meandres són un reflex del curs meandriforme que té el Gurri quan travessa la Plana de Vic. El meandre és una corba que descriu el riu quan el pendent és molt baix. En aquest cas podem veure un doble meandre.

Passem el riu cap al marge dret, per un pas especialment habilitat i trobem indicacions de la Font dels Frares (14), en terme de Santa Eugènia de Berga. Aquest font, actualment perduda, ha estat sempre un lloc molt popular per els vigatans que hi realitzaven passejades i trobades sobretot als estius.

Més avall, tornem a creuar el riu cap al marge esquerra per una palanca i arribem a El Mercé (13) és una masia catalogada amb elements barrocs de qualitat, probablement del 1672.

Itinerari GurriMés endavant arribem al Torrent de Sant Jaume i el travessarem per una passera de nova construcció. És untorrent que recull les aigües de la zona de Malla, avui en dia derivades abans d’entrar a Vic. Antigament el torrent abocava les seves aigües al riu Méder just abans de l’aiguabarreig amb el Gurri i fou desviat fins al punt actual.
Finalment passem per l’aiguabarreig (12) entre el riu Gurri i el riu Méder. La confluència dels dos rius esdevé un espai interessant com node de connexió biològica entre dues conques amb orígens diferents.
Finalitzem el recorregut al parc de Xavier Roca Viñas (5) on podem continuar pel recorregut del Pont del Bruguer.

Aquest camí està parcialment adaptat per persones cegues (1000 m) que compten amb senyalització específica i accés autònom a l'espai, amb una guia en el terreny. El camí també s'ha adaptat per persones amb mobilitat reduïda (1700 ml). Ambdues actuacions han comptat amb la col·laboració tècnica d'ONCE i ADFO. 

Itinerari

 

El temps a Vic

  • 15°C ·  2°C