Ves al contingut. | Salta a la navegació

Itineraris locals - Espais d'interès ambiental

Espais emblemàtics en la història de Vic i d'interès mediambiental com a corredors biològics del teixit verd de la ciutat.

Recorregut de Sant Sebastià

El Pla de Sant Sebastià (770m) amb una ermita en el seu punt més alt, és un indret molt conegut i apreciat i forma part de la Ruta 1714 pel seu gran valor patriòtic. El perfil es divisa de de bona part de la plana i la situació el converteix en un esplèndid mirador.

Vic Sant Sebastià-fitxa tècnica

L'itinerari comença a la zona esportiva de Vic i transcorre parcialment pels termes de Gurb i de Santa Eulàlia de Riuprimer.

Pel camí destaca la masia el Galí, amb la seva torre de defensa probablement originària de l'època romànica. Al costat hi ha l'antiga parròquia de Sant Joan del Galí del segle XI i reformada totalment el segle VII.

Després l'itinerari s'enfila abruptament cap a Sant Sebastià.

La capella ja existia al segle XVI, però l'edifici actual amb el seu campanar característic es va construir el segle XVIII. És un indret important en la història de Catalunya. Aquí, el 1705, un grup de patriotes catalans defensors dels drets de successió de l'arxiduc Carles d'Àustria a la corona espanyola, van signar el Pacte dels Vigatans. Aquest fet va suposar l'inici de la lluita contra Felip V, i de l'anomenada Guerra de Successió.

Baixant de Sant Sebastià passem prop del Soler Botei, i un cop a baix trobem de seguida el curs del riu Mèder que el seguirem, riu avall, fins al nucli urbà de Vic.

Vic-Sant Sebastià

 Descarregat els Tracks

Recorregut ambiental riu Mèder

El recorregut ambiental del Mèder és un itinerari lineal que segueix el curs del riu Mèder des del nucli urbà de Vic cap a Sentfores  fins la masia-allotjament rural La Riera.

Al llarg dels 4 km passarem per diferents espais d'interès relacionat amb l'àmbit fluvial

Mèder-fitxa tècnica

El recorregut actualment consolidat comença al pont del Blanqueig i segueix per la vora de la carretera de la Guixa fins passar sota el pont de la N-152. Aquí se’ns obre un camí d’uns 2 metres d’amplada que va seguint el riu en el qual hi podem observar correctament identificats els diferents arbres de ribera.

Passat aquest punt creuem el riu per una palanca de fusta i ens dirigim cap al gual que hi ha abans de Can Cassany. Abans d’arribar-hi disposem d’un petit mirador on podem observar un terreny de prop de 6000 m2 recuperat per al riu gràcies a un acord de Custòdia del territori entre l’Ajuntament i el seu propietari.

Arribats al gual travessem de nou el riu cap al marge dret gràcies a una altra palanca de fusta que ha facilitat molt l’accessibilitat del recorregut. Passem per sota la C-17 i tornem a creuar el riu cap al marge esquerra, que ja no abandonarem, i seguirem un sender direcció la Guixa.

A partir d’aquí trobem alguns trams més amples, d’altres més estrets, i passarem per la font de la Talaia (3) i la font del Ferro (4) ja arribant a la Guixa. Aquesta darrera també ha estat objecte d’una Recorregut Mèderrestauració que ha permès crear un espai amb una taula i un banc de pedra prou agradable i fresc. Malauradament en cap de les dues fonts l’aigua és potable.

L’itinerari segueix aigües amunt deixant enrere el nucli de la Guixa i es dirigeix en un entorn menys humanitzat fins a la Riera, ja a la carretera que porta a Santa Eulàlia de Riuprimer. En aquest punt final hi ha una arbreda de roures i àlbers de gran port que configuren una àrea plana ideal per reposar.

A partir d’aquí es pot tornar pel mateix camí cap a Vic, continuar fins a Santa Eulàlia, o bé seguir l’Anella verda de Vic.

Descarregat el plànol  d'aquest tram

 

Recorregut ambiental riu Gurri

El recorregut ambiental del Gurri transcorre per tota la ribera del riu Gurri des dels meandres de Benages fins a les Casasses de forma ininterrompuda amb un recorregut de més de 8 km. Més enllà de les Cassasses encara es pot continuar alguns quilòmetres riu avall fins a l'aiguabarreig amb el Ter.  L’itinerari permet realitzar un bonic passeig per les ribes del riu Gurri, alternant el marge dret i l’esquerre.

 Malgrat ser un recorregut continu, el podem fraccionar en diferents trams

Recorregut del Gurri - Font dels Frares

Gurri Font dels Frares-fitxa tècnica

S'inicia als meandres de Benages (15), al camí antic de Taradell per un petit sender al marge esquerra del riu.

Els meandres són un reflex del curs meandriforme que té el Gurri quan travessa la Plana de Vic. El meandre és una corba que descriu el riu quan el pendent és molt baix. En aquest cas podem veure un doble meandre.

Passem el riu cap al marge dret, per un pas especialment habilitat i trobem indicacions de la Font dels Frares (14), en terme de Santa Eugènia de Berga. Aquest font, actualment perduda, ha estat sempre un lloc molt popular per els vigatans que hi realitzaven passejades i trobades sobretot als estius.

Més avall, tornem a creuar el riu cap al marge esquerra per una palanca i arribem a El Mercé (13) és una masia catalogada amb elements barrocs de qualitat, probablement del 1672.

Itinerari GurriMés endavant arribem al Torrent de Sant Jaume i el travessarem per una passera de nova construcció. És untorrent que recull les aigües de la zona de Malla, avui en dia derivades abans d’entrar a Vic. Antigament el torrent abocava les seves aigües al riu Méder just abans de l’aiguabarreig amb el Gurri i fou desviat fins al punt actual.
Finalment passem per l’aiguabarreig (12) entre el riu Gurri i el riu Méder. La confluència dels dos rius esdevé un espai interessant com node de connexió biològica entre dues conques amb orígens diferents.
Finalitzem el recorregut al parc de Xavier Roca Viñas (5) on podem continuar pel recorregut del Pont del Bruguer.
Una part del recorregut està adaptat a persones invidents i de mobilitat reduïda.
dytryi

Recorregut del Gurri - Pont del Bruguer

Gurri Pont d'en Bruguer-fitxa tècnica

El recorregut es pot iniciar al parc de Xavier Roca i Viñas (5), prop de l’aiguabarreig del Gurri i el Mèder. En aquest parc hi ha una escultura dedicada a l’Assemblea de Catalunya, obra del vigatà Joan Furriols.

Seguint el riu pel seu marge esquerra podem observar l’antic meandre del Pas (6), just quan el riu fa un gir brusc de 90º. A primers del segle XX el riu fluïa per aquest antic meandre, avui només visible per la presència d’una alineació de pollancres. Un cop de riu i unes greus inundacions van provocar la desviació del riu per la llera actual.
Més endavant trobem la font del Pas (7), recuperada el 2010, després de molts anys desapareguda.
Quan el riu s’amanseix arribem al pont de Ferro (8), element arquitectònic construït per la Maquinista Terrestre i Marítima de Barcelona l’any 1930.
En aquest punt canviem de marge del riu i arribem a la zona del Cantarell, on ens podem desviar, amb autorització del seus propietaris, per visitar la roureda del Cantarell (10), un indret únic, molt popular entre la gent de Vic, format per roures martinencs que arriben als 300 anys, juntament amb alguns freixes i pollancres.
Pont d'en Bruguer
El sender arribar al pont d’en Bruguer (9), una magnífica construcció gòtica del segle XIV que ostenta la condició de monument històricoartístic nacional.
A partir d’aquí podem seguir el sender paral·lel al riu passant per la recentment recuperada font del Cantarell (11) (abans anomenada font d’en Bruguer) i dirigir-nos riu avall cap la zona de les Casasses. El sender, seguint el Gurri, enllaça km després amb el sender del Ter.

O si ho desitgem, podem travessar el pont d’en Bruguer i continuar el recorregut seguint l’Anella Verda de Vic, cap al Puig dels Jueus o les riberes del Gurri.

Descarrega el plànol d'aquest tram

 

Puig dels Jueus

El bosc del Puig dels Jueus és un petit turonet situat al nord-est  de la ciutat de Vic. Té una superfície de 135000 m2 i està envoltat de camps de conreu.

El nom ve del seu ús com a cementiri del jueus de la ciutat a l'edat mitjana. Posteriorment aquests terrenys es van utilitzar com a camps de conreu que en els últims anys van quedar en desús.

L'Ajuntament de Vic va adquirir ja fa uns anys una part del terrenys per recuperar aquest espai natural aplicant prioritats mediambientals. S'hi van plantar espècies autòctones característiques de la comarca com ara roures, alzines, lledoners, pollancres, àlbers,.... .

L'espai es destina a zona de lleure per a la població i a la realització d'activitats educatives de formació mediambiental i de l'activitat física.

Molí de vent del Puig dels JueusActualment també hi ha una mostra de diferents energies renovables. El molí de vent, a través de l’energia eòlica, treu aigua del pou . Aquesta aigua queda emmagatzemada en un dipòsit que té una capacitat de 100.000 litres per poder regar en cas necessari. Els dies que no fa vent s’extreu l’aigua a través d’una bomba que funciona amb energia solar fotovoltaica.

 La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques també serveix per impulsar l’aigua des del dipòsit fins al sistema de reg a través de l’energia que proporciona el sol.

També hi ha un Fanal fotovoltàic que proporciona autonomament llum a través de l’energia solar acumulada durant el dia, la seva funció és il·luminar l’espai on hi ha instal·lades les taules amb una autonomia de 6 – 8 hores.

Finalment el projecte es complementa amb un col·lector de 2,1 m2 de plaques solars tèrmiques instal·lades en una font on per una banda es pot extreure aigua calenta (escalfada per les plaques) i per l’altra aigua freda (connexió de la xarxa pública).

Zona d'esbarjo Puig dels Jueus


Recomanem

El temps a Vic