Ves al contingut. | Salta a la navegació

Productes de la terra

Relació de productes del porc, d'elaboració i de proximitat protagonistes de la cuina tradicional d'Osona.

El porc (llonganissa, embotits, somalla...), la tòfona negra, la ceba vigatana, el pa de pessic, la patata del bufet..... els productes de la caça, la mel, els formatges (formatge blau...), els bolets, les mongetes del Collsacabra, els productes de l'horta... són alguns dels protagonistes de les taules osonenques.

llonganissaLa llonganissa: s'elabora en diferents municipis que integren la Plana de Vic, és un embotit elaborat amb carn picada i cansalada de porc, a més de sal i pebre negre, com a únics condiments. Compta amb el segell d'Indicació Geogràfica Protegida, que garanteix la seva qualitat i la seva procedència.


fuetLa Somalla; és una botifarra a mig assecar. És probable que el seu origen sigui accidental i produït  dins la mateixa dinàmica del celler. És un embotit molt adequat per el consum actual. Es gustós i tendre. Porta menys sal i menys pebre que les llonganisses.tòfona negre

Tòfona negra: La tòfona negra és una de les joies naturals de la comarca. Procedeix dels boscos i de l'hivern. Osona, amb Vic com a centre neuràlgic, és capdavantera en la seva recollida.
ceba vigatanaLa Ceba vigatana: és una ceba allargada, de pell violada i forta de gust. Té el renom de ceba dolça perquè havia estat considerada així­ en temps passat, quan el gust era diferent del d'ara i també diferent de les altres varietats de cebes.

  


pa de pessic

Pa de Pessic: és un pastisset dolç, venut en peces individuals i envasat en caixes.

 

patates de BufetLa Patata del Bufet és una varietat tardana que dura més de 150 dies; es cull a finals de setembre. Té la pell fina, pot bullir- se amb pell o coure-la sota la cendra. La carn és blanca, molt cremosa, rica en sabors i es pot menjar senzillament bullida i amanida amb oli.

El temps a Vic

  • 29°C ·  14°C