Ves al contingut. | Salta a la navegació

Anella verda - Espai d'interès ambiental

L’Anella Verda de Vic és un circuit natural al voltant de la ciutat, articulat per un grup d'enclavaments d'alt valor ecològic, paisatgístic, històric i cultural, i que permet valorar ambiental i sòcioculturalment la perifèria de la ciutat i gaudir del terme municipal.


Serrarrica Anella verdaÉs un llarg trajecte, d'uns 32 quilòmetres de traçat, que encercla tota la ciutat, amb una gran part del circuit que passa per la llera dels rius de la ciutat el Gurri i el Mèder, la majoria d'ells recuperats recentment. Les diferències paisatgístiques que s'observen al llarg d'aquest recorregut, permet que tothom pugui disfrutar segons les seves preferències.


L'Anella Verda dona a conèixer els valors culturals i històrics de Vic. Ens porta per camins, conreus i diferents paisatges on la mà de l'home hi ha intervingut al llarg dels segles, i que han anat configurant el territori. Ens traça un paisatge cultural que permet descobrir els recursos existents i l'organització social a través de la història, i alhora explica com ha evolucionat la ciutat i com s'ha anat configurant l'espai urbà.


L'Anella Verda dona la possibilitat que a pocs metres del nucli urbà i històric de la ciutat, els ciutadans i visitants poden practicar esport, passejar, contemplar la ciutat des d'una perspectiva adequada per copsar el seu creixement, o simplement a descarregar l'estrès que suposa la dinàmica del dia a dia. Permet practicar esport al medi natural sense la necessitat de desplaçar-te a buscar la naturalesa en estat pur.

L'Anella Verda connecta el nucli urbà amb el paisatge natural i cultural que l'envolta, i generen una infinitat d'elements per a l'educació ambiental i la reflexió sobre el desenvolupament sostenible. Ens ofereix informació de les característiques pròpies del nostre entorn, i ens permet valorar-ho i respectar-lo.


Sant SixtL'Anella Verda, permet descobrir el ric patrimoni arquitectònic rural de Vic. Masies com el Pujolar, el Franch, Can Fontarnau o Sant Joan del Galí, ens aproximen a com s'ha viscut a la part central de la plana de Vic. Al mateix temps, ens permeten gaudir de la bellesa d'aquestes construccions que han perdurat durant segles. Igualment passa amb altres tipus de construccions com per exemple l'antiga església de Sant Martí de Sentfores. L'església amb origen romànic i el seu entorn immediat en ofereix una panoràmica de tot el terme municipal, actuant de mirador de tots els elements que engloba l'Anella.


L'Anella Verda, recupera un patrimoni perdut en els últims anys com són les fonts, un espai on tradicionalment es gaudia de la naturalesa i de la tranquil·litat alhora que es destaca el seu interès sociocultural. També acullen espècies vegetals que configuren comunitats fontinals d'aigües dures, alhora esdevenen llocs importants per a la reproducció de la fauna invertebrada i també per a alguns amfibis, com la salamandra, així com per a l'abeurament d'ocells i de mamífers.

Fitxes de les fonts de Vic 


Pineda del PujolarL'Anella Verda, ens mostra els arbres monumentals, la flora i els boscos. Es destaca la Pineda del Pujolar, la Roureda del Cantarell, els Plàtans del Parc Jaume Balmes, d'el Prat i de la carretera de Barcelona, els Castanyers d' índies de la font de Sant Pere, els arços del Puig dels Jueus, entre altres. També s'ha de ressaltar els Turons Testimoni, que tenen un gran interès com a  elements definitoris i simbòlics del paissatge del municipi i del conjunt de la Plana, configurant un paissaige molt propi i fàcilment identificable. Es pot destacar el Turó del Puig de les Guardioles, el Turó del Puig dels Jueus i el Turó del Castell d'en Planes, entre altres. La fauna dels rius i de la resta de municipi també és un element important per gaudir d'aquest entorn natural propi de Vic 

Turons Testimoni


L'Anella Verda  comparteix traçat amb importants rutes de nivell nacional, comarcal i local que passen per Vic, rutes nacionals com el Camí de Sant Jaume (que travessa Catalunya), els Camins del Bisbe i Abad Oliba GR151 (de Montserrat a Prades ), o rutes comarcals com el popular sender que va de Vic al Monestir de Sant Pere de Casserres (PR C40) i comparteix traçat amb les rutes de bicicleta de montanya del Centre de BTT la Plana de Vic i les rutes locals com els recorreguts  ambientals, a l'entorn del riu Gurri, Font dels Frares-Pont del Bruguer, el recorregut a l'entorn del río Mèder i la Guixa i el recorregut de Vic a  Sant Sebastià.


L'Anella Verda  té una senyalització propia, amb la finalitat de donar un sentit homogeni i d'uitat a  tot el traçat. Es troba senyalització direccional y senyalització vertical, ubicada en punts estratègics de la ciutat - Plaça Milenari, Camí antic de Malla, Carretera de Roda i a l'antic Camí de Taradell-. Aquesta senyalització vertical destaca tot el traçat de l'Anelle Verde i totes les rutes que comparteixen  recorregut amb aquest circuit. 

- Turons Testimoni
- Fonts de Vic 
- Descargat els tracks de l'Anelle Verda de Vic
- Mapa Anella Verda 
- Placa senyalització

Recomanem

El temps a Vic

  • 13°C ·  -4°C